Vid köp av ny kamera

Tittar man på utbudet av kameror idag så är det lätt att vara kräsen, det finns en sådan uppsjö av kameror att välja mellan att man säkert kan ha ganska specifika krav och ända hitta kameror att välja mellan. Så vad är det man kan titta på för egenskaper när man ska köpa kamera?

Vi håller oss till digitalkameror då detta är den helt klart populäraste kameratypen idag och har som sagt ett väldigt stort utbud, titta exempelvis på Cyberphoto för exempel på dessa.

Zoom

För en hel del personer är det viktigt att ha en bra zoom på kameran, men man kan även välja mellan två olika typer av zoom: digital och optisk. Den digitala zoomen är något enklare, där förstoras helt eneklt bilden digitalt, medan vid optisk zoom så är det kameraoptiken som ser till att det blir inzoomat. I digital zoom så sjunker bildkvalitén när man zoomar medan vid optisk så behåller man i stort sett den ursprungliga kvalitén.

Upplösning

Bildupplösning i en digitalkamera mäter man i megapixlar och det anger helt enkelt hur stor bilden blir när man tar den. Detta kommer att ha två huvudsakliga inverkningar, hur stor bilden kan bli när man skriver ut den utan att förlora kvalité och hur stor plats den kommer att ta på minnes kortet. Köper man en kamera med väldigt många megapixlar är det därför rekommenderat att man köper ett extrastort minneskort.

Bildstabelisering

Detta är en funktion som bara blir vanligare med tiden, den har utvecklats för att minska den oskärpa som uppstår då kameran inte hålls helt stilla. För kompaktkameror är denna funktion inbyggd om den existerar, men för en systemkarmera så kommer detta att behöva vara en funktion som finns i objektivet.