Tänk på bakgrunden

Bakgrunden är en viktig del av ett foto. Vill man ta riktigt vackra bilder handlar det inte bara om själva motivet utan också vad som finns bakom det och runtikring.

Börja alltid med att titta efter saker som inte passar in. Det kan vara allt från andra personer till skräp som ligger på marken. Men det handlar även om vad ögonen kan följa, som linjer som skär genom bilden på ett distraherande vis. Tar man ett foto på en person vill man till exempel inte att något ser ut som om det "växer" rakt ut från kroppen deras. Ibland kan lösningen vara så enkel som att personen i fråga tar ett steg till höger eller vänster.

Beroende på vad man fotar finns det olika krav man kan ställda på bakgrunden. I mer extrema fall, som exempelvis produktbilder, kan man vilja använda helt blanka bakgrunder. Blir bakgrunden väldigt störande men av en eller annan anledning går det inte att förändra den finns alltid möjligheten att göra bakgrunden oskarp genom att blända upp.

Tänker man mer på hur bakgrunden harmoniserar med eller står som kontrast mot motivet kommer man kunna ta mycket bättre och mer intressanta bilder.