Många olika typer av yrkesfotografer

Som yrkesfotograf så finns det betydligt fler vägar att gå än enbart en när det kommer till sitt fotande. Det finns stora skillnader inom fotoyrket och idag tänkte vi därför för skojs skull titta lite närmare på några utav dessa.

Familjefotografen

De allra flesta av oss har någon klivit in hos en familjefotograf av någon anledning, eller kommit överens om att ta kort på annan plats med samma syfte, att dokumentera delar av familjen för att man i framtiden ska ha något att minnas tillbaka på. Till viss del har dock denna typ av fotograf svårare idag än för något decenium sedan, eftersom nästan alla kan ta dugliga digitala bilder i dagens värld.

Sportfotografen

Att säga att vilken fotograf som helst kan bli sportfotograf är kanske ingen direkt lögn men det är heller inte lätt att ta rätt sorts bilder utan rätt känsla för sport och idrott i största allmänhet. Av denna anledning så har därför många sportfotografer ett faktiskt intresse av sport, något som hjälper dom extremt mycket i sitt dagliga arbete.

Företagsfotografen

Företagsfotografen är den som har till uppgift att presentera ett företag, dess tjänster, samt anställda på ett både tydligt och bra sätt. Bilder av detta slag används ofta på företags egna sajter på nätet men även i marknadsföringssyfte, för att helt enkelt ge en personligare och mera familjär profilering. För dig som vill kika på några alster av denna typ så kan vi rekomendera att titta på det arbete som Jenny Blad producerat, en mycket duglig fotograf inom detta spektra av yrket.

Dokumentärfotograf

Hjärtat i en dokumentärfotografs arbete är att försöka hitta ett intressant motiv och att sedan ge en sådan rättvis bild av verkligheten som bara är möjligt. Till skillnad mot familje- och företagsfotografen så ger dokumentärfotografen därför inga direktiv till de människor som fotas, utan man är helt enkelt ute efter den naturliga vinklingen och inget annat.

Nyhetsfotograf

En nyhetsfotograf och en dokumentärfotograf har på sätt och vis mycket gemensamt då bådas uppgift är att gestalta verkligheten på ett objektivt sätt. En stor skillnad mellan en nyhets- och en dokumentärfotograf är dock att en nyhetsfotograf inte får samma tid på sig att hitta en perfekt bild. Medans dokumentärfotografen kan spendera veckor eller till och med månader, ibland även år, för att hitta den perfekta bilden, så har en nyhetsfotograf ibland bara sekunder på sig att ta de bilder som behövs för en nyhetsartikel.

Naturfotograf

Naturfotografen är kanske den fotograf i denna gemenskap som behöver allra mest tålamod för att ta sina bilder. Många djur är som ni säkert är medvetna om otroligt skygga mot människan, vilket gör att en naturfotograf antingen får kamouflera utav bara den och ligga och vänta, eller rigga upp kameror på något plats där djuren i fråga troligtvis kommer dyka upp. Varje naturfotograf har sina trix, något som verkligen behövs inom detta områda av fotografering. Något som kan vara värt en tanke är att det utan fotografer av denna kaliber aldrig blivit någon succé av David Attenboroughs alla programserier, något som självklart skulle vara förargligt för både djur och människor.