Fotograf och företagare

Att starta företag inom konstnärliga yrken är alltid en stor utmaning, i alla fall om man vill kunna leva på inkomsterna. Vill man bara driva det hela som ett hobbyföretag så blir det hela lite enklare. Det finns dock fortfarande en hel del att tänka på.

Målgrupp

När man startar ett företag så är det alltid viktigt att veta vilken målgrupp man arbetar mot. Även fast man kan tänka sig ta alla möjliga typer av fotojobb så kan det vara bättre att specialicera sig.

Kanske är man bra på att ta familjeportträtt och vill fokusera på det. Andra kanske hellre tar bilder till företag i form av produktbilder, bilder på deras verksamhet eller porträtt av de anställda.

Företagsform

När man väl är på gång att starta och registrera företag så behöver man bestämma vilken typ av företagsform man skall ha. Enklaste brukar vara enskild firma där hela företaget står på dig som privatperson. Ditt personnummer blir organisationsnumret och du blir personligt ansvarig för företagets alla tillgångar och skulder. 

Många väljer på grund av det att istället driva det som aktiebolag. Aktiebolag är en egen juridisk person vilket skapar en viss separation för dig som ägare. För att starta ett aktiebolag krävs det att man sätter in ett aktiekapital på minst 50 000 kronor i företaget. 

Skulle vilja avveckla sitt företag så finns det en mycket snabb lösning om man har aktiebolag. Med hjälp av Citadellet likvidationer så kan man snabbt sälja företaget. På så sätt slipper man själv gå igenom den långa och byråkratiska processen att avveckla företaget.

Mer om företagsformer finns att läsa på den statliga sajten verksamt.se

Inköp av utrustning

Har man tidigare varit hobbyfotograf så finns det säkert redan en hel del utrustning redo. Ställ dig dock frågan om utrustningen är tillräckligt bra för de krav som ställs på dig som proffsfotograf. Kan du leverera bilder i den upplösning och skärpa som vissa företag kanske kräver? Då du alltid måste leverera så har de flesta dessutom en eller fler extrakameror så att de alltid kan ta bilderna som behövs. Även om något skulle gå sönder.

Se över vilka kamerakroppar, objektiv, blixtar, stativ och liknande du nu har och vilka du behöver för de jobb du skall ta.