Börja fotografera

Så du vill börja fotografera på rikigt? Det finns mycket att lära om fotografering och retuschering för att få fram de absolut bästa bilderna. 

De flesta av tipsen nedan är tagna från www.wettdinho.se som har en liten fotoskola med många bra guider och förklaringar. Detta är endast ett explock av vad du kan lära dig. 

Köpa en kamera

Det första du behöver ha är en bra systemkamera. De kostar mycket mer är en vanlig digitalkamera, men öppnar upp möjligheten till betydligt fler inställningar. Och man behöver dessa inställningar för att kunna ta bra foton oavsett väder, ljus och motiv. Du kan besöka www.cyberphoto.se för att se vilket utbud som finns. I nybörjarstadiet behöver man inte en värstingkamera, det köper man till senare när man märker om man verkligen vill satsa helhjärtat på fotograferingen eller inte. 

Leta upp kunskapen

Om du inte planerar att gå en fotograferingskurs eller utbildning, behöver du hitta informationen själv. Ett fotoforum är en bra början för att lära sig mer. Många fotografer delar gärna med sig av sina kunskaper och har du tur hittar du även några internetguider som visar på hur man ska hantera de olika inställningsalternativen på kameran. 

Känns det fortfarande inte som du vet tillräckligt? Det gör ingenting. Gå ut och fotografera! Ett av de bästa sätten att lära sig vad som är en bra bild och inte är att fotografera mycket och sedan studera sina egna verk. 

Vill du börja sälja bilder?

Efter ett tag känner du dig redo att visa världen dina alster. Det vore så klart kul om man kunde tjäna pengar på sin nya hobby. Enklaste sättet är att ladda upp bilderna till en bildbyrå. Du bestämmer själv om de ska vara royaltyfria eller inte.

En royaltyfri bild behöver man bara köpa en gång och sedan får man använda den hur man vill, hur många gånger man vill. Sätter du royaltytitel till bilden måste användaren hänvisa till dig som fotograf och får endast använda bilden som du vill. För varje gång man vill använda en royaltyskyddad bild, måste man betala igen. Den svenska bildbyrån www.fotosearch.se är en bra början, sedan kan man gå vidare till utländska byrår för att få ännu mer spridning.