Att arbeta som fotograf

För att lyckas med en karriär som fotograf finns det en del saker man bör ha koll på.

Först och främst måste man fundera på vilken typ av fotografering man vill syssla med. Det finns en mängd olika inriktningar att välja mellan som kräver olika typer av kunskap och utrustning. För självklart är det stor skillnad på att vara naturfotograf och ta bilder av ett öppet och fint landskap mot att jaga den perfekta sportbilden under en fotbollsmatch.

En annan sak att tänka på är hur man ska få sina kunder. Många väljer att frilansa som fotograf och tar beställningar från exempelvis privata kunder, företag och föreningar. Men det skapar också ett måste att marknadsföra sig och hitta kunderna. Att vara anställd på ett nyhetsföretag eller större fotoföretag har sin fördel att man har tryggheten. Men samtidigt brukar uppdragen då inte bli lika annorlunda varandra som när man frilansar.

Som fotograf har man ett arbete som ofta kräver flexibilitet då det är vanligt med resor i jobbet och varierande arbetstider. För att enkelt kunna ta sig till olika platser med all utrustning underlättar det att ha körkort och tillgång till egen bil.

Man bör dessutom vara kreativ och ha en förståelse för grafisk design. Det är alltid bra att ha en aktuell portfolio där eventuella kunder kan se fotografens tidigare arbete, exempelvis på en hemsida.